OTCs & Cosmetics Conference με θέμα «Η αυτοθεραπεία στην Ελλάδα: Στρεβλώσεις, οφέλη και προοπτικές»

Η ETHOS EVENTS, το περιοδικό για την πολιτική υγείας και φαρμάκου Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr σε συνεργασία με το Σύνδεσμο εταιριών φαρμάκων ευρείας χρήσεως (EFEX)διοργανώνουν το OTCs & Cosmetics Conference με θέμα «Η αυτοθεραπεία στην Ελλάδα: Στρεβλώσεις, οφέλη και προοπτικές». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στην Αθήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η ανάπτυξη της αυτοθεραπείας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Σήμερα, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν στρεβλώσεις και εμπόδια, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης της Πολιτείας αλλά και του κοινού για την αυτοθεραπεία.

Αυτός είναι και ο στόχος του πρώτου συνεδρίου για το θέμα με τίτλο: «Η αυτοθεραπεία στην Ελλάδα: Στρεβλώσεις, οφέλη και προοπτικές». Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν μελέτες, που δείχνουν ότι η αυτοθεραπεία, με τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., θα απελευθερώσει παραγωγικές επενδύσεις από τον κλάδο και θα επιτρέψει να:

  • Δοθούν κίνητρα για αναβάθμιση και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ΜΗΣΥΦΑ
  • Δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
  • Αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας
  • Μείωση δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων
  • Ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα
  • Υπερδιπλασιαστεί η διαφημιστική δαπάνη των ΜΗΣΥΦΑ στα ΜΜΕ

Ειδικότερα, ενδεχόμενη επέκταση του καταλόγου των ΜΗΣΥΦΑ στα πρότυπα άλλων χωρών της Ε.Ε. είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μία περίοδο κατά την οποία είναι ανάγκη περιορισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, περαιτέρω ανάπτυξη των ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να ενισχύσει την απασχόληση στον κλάδο με τη δημιουργία τουλάχιστον 1.500 θέσεων εργασίας, αλλά να δοθεί και ώθηση στη διαφημιστική δαπάνη από περίπου 19 εκατ. το 2012 σε 46 εκατ. το 2017.

Στις εργασίες του θα πάρουν μέρος οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, δημοσιογράφοι και στελέχη της αγοράς φαρμάκων. Στο συνέδριο θα τεθούν επί τάπητος και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος με έμφαση στην ανάδειξη των προοπτικών και ευκαιριών, που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία από την ανάπτυξη της αυτοθεραπείας.

  • Η αξία της αυτοθεραπείας διεθνώς και στην Ελλάδα ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
  • Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αυτοθεραπεία και στη διάθεση ΜΗΣΥΦΑ
  • Προτεραιότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα
  • Ενημέρωση κοινού για την αυτοθεραπεία – Ευκαιρίες και προκλήσεις στη διαφήμιση και επικοινωνία